Munch Laboratorium, veien til Aulaen

Vi rakk det, en dag før de stenger dørene, så fikk vi med oss denne flotte utstillingen. 100 mennesker fra Kragerø var der, og vi fikk med oss noen av de flotte historiene som guiden fortalte.

"Historien"

 

Fredag sto det en flott historie i A-magasinet om Munchs bilder i Universitetets aula. «Lite nytt under solen», og det stemmer når Oslo kommunes politikere ikke klarer eller forstår hvor viktig det er å få frem Munchs kunst. Det samme skjedde egentlig da de skulle bestemme hvem som skulle dekorere aulaen. Ting tar tid, altfor lang tid, dette er ikke Munch verdig. Hva er det som gjør at vi i Norge ikke skjønner hvor verdifull Munch er, verken den gangen eller nå?

 

"Solen"

 

Utstillingen på Munchmuseet i dag var meget bra. Så vi får kose oss med det som er. Men Munch fortjener et bedre museum enn hva Munchmuseet er i dag. Det er liksom gått ut på dato.

"Alma mater"

 

Fantastisk å få historien om de forskjellige bildene som i dag pryder aulaen. Ikke visste jeg at han hadde malt så mange varianter og at det var så mange skisser rundt dette. De er store, så det må ha vært en enorm jobb å male dette ute på Skrubben og andre steder han brukte for å bli ferdig.

Dette innlegget ble publisert i Edvard Munch, Kunst og kultur. Bokmerk permalenken.

4 svar til Munch Laboratorium, veien til Aulaen

 1. Erling Skaug sier:

  Selvfølgelig fortjener Munch et nytt museum! Det kunne stått ferdig i dag, ved siden av det gamle, hvis ikke byrådet med Høyre og Venstre i spissen hadde sabotert bystyrets enstemmige vedtak i 2005. Alt kunne vært klart til arkitektkonkurranse på Tøyen i 2006. Men byrådet, med Erling Lae i spissen, lot seg avspore av Havnevesenets ekstrafortjeneste hvis museet ble flyttet til deres utbyggingsområde i Bjørvika. Kuppet ble gjennomskuet, og forslaget om Lambda – et dyrt og uegnet museumskonsept – ble nestemt nå før jul. Både Munch og vi har tapt 5 år, med 110 millioners forgjeves forsøk på omforming av Lambda-ideen. Over 2 1/2 år etter juryens utpeking av knekkblokken som vinner var prosjekteringen stadig bare «på skissestadiet» da byrådet selv måtte avbryte det håpløse videre arbeidet i oktober. På toppen av det hele forsøker byrådet nå å snu saken på hodet og legge skylden på de andre.

  • annikenroil sier:

   Hvor ønsker du at Munchmuseet blir bygget om du fikk velge, og hva mener du er realistisk å håpe på?

   • Erling Skaug sier:

    Jeg håper på Tøyen. Kommunen eier stor tomt rundt det nåværende bygg, som er regulert for museum og park (Paulsenkaia måtte de kjøpe tilbake fra HAV Eiendom a/s for bortimot det dobbelte av hva de i sin tid solgte den for – den kan kommunen nå selge på nytt). Sammen med Botanisk Hage kan museet bygge ut et felles parkområde med skulptur og arboretum, slik det faktisk var planlagt i 1990-årene (Alf Bøe fra museet, Lucy Smith fra UiO, Ida Fossum Tønnessen og Gaute Baalsrud fra Oslo kommune). Nytt anlegg der kan bli et slags Louisiana i Oslo.
    Politisk er Tøyen realistisk å håpe på fordi alle fem koalisjonspartier går inn for det – Frp riktignok med Nasjonalgalleriet som første prioritet, men det vil vise seg urealistisk (for
    liten plass, tilbygg på Tullinløkka ikke lov, alt for lenge å vente til det blir ledig, og ikke sikkert at Nasjonalmuseet da vil gi fra seg bygget efter rehabilitering). Men Frp har også formulert Tøyen utmerket som subsidiær mulighet (jfr. Jøran Kallmyrs plan om «Munch-land» for hele området. Tøyen har en helt annen objektiv legitimitet enn
    Bjørvika, som er beheftet med Havnevesenets kommersielle interesser. Teknisk sett er byggegrunnen overlegent bedre enn i Bjørvika. Man sparer også flytteutgifter for kunstsamlingen, som ville blitt enorme til Bjørvika (taktisk holdt utenfor alle beregninger for Lambda). Fremfor alt vil man – når museumstekniske synspunkter legges til grunn i en ny arkitektkonkurranse – kunne få et langt bedre og mer driftssikert bygg til langt lavere pris på Tøyen.
    Hvis hele Munch-museets fagpersonale får uttale seg, og ikke bare den museumsfaglig ukvalifiserte direktør og hans «informasjonsmedarbeidere», vil det også komme for en dag at det aldri var noe sterkt ønske om å flytte inn i Lambda. Et nybygg ved siden av det nåværende vil ha alle fordeler, slik planen opprinnelig var i 2005 – og altså med bystyret enstemmig i ryggen.

 2. annikenroil sier:

  Munch er min store helt, jeg ønsker så inderlig at vi klarer å ta vare på og vise frem hans kunst. Det er gull verd. Jeg forstår at dette er en lang historie. Men det verste er at Norge ikke klarer å ta en beslutning, slik at vi kan få bygd et museum som er Munch verdig. Jeg synes det er vår plikt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s