«Solen» av Edvard Munch

Edvard Munch malte «Solen» i Kragerø, han malte den oppe på Skrubben.

Her ser du solen i november, i Kragerø, slik Munch opplevde solen da han malte det flotte maleriet som henger i Universitets aula i Oslo.

Solen på Skrubben

http://www.uio.no/om/kunstsamlingen/utsmykninger/munch-aulaen.html

Novembersolen i Kragerø slik Munch så den.

Solen (1909-16)Hvert år i desember står sola opp ute i havgapet over innseilingen til Kragerø. I løpet av noen minutter fordriver de livgivende solstrålene vintermørket. Den sterke opplevelsen av dette imponerende naturfenomenet inspirerte Munch til å utvikle en av sine dristigste komposisjoner: Solen til Universitetets Aula. Maleren uttalte også at han hadde et nesten religiøst forhold til lyset. Det er tydelig at Munch også var opptatt av filosofiske ideer om lysets livgivende kraft. Han malte dette monumentale mesterverket i sitt friluftsatelier, som lå foran huset på Skrubben. Kystlandskapet i maleriet gikk da nesten i ett med den omkringliggende naturen. Da Munch skulle lage de lange, rette lysstrålene som skyter ut fra solskiva, fikk han hjelp av sin venn Lars Fjeld. Han var dekorasjonsmaler i Kragerø. Fjeld viste Munch noen enkle tekniske knep som kunne gjøre solstrålene snorrette. Utsikten i Solen er den samme som Munch så da han sto foran sin villa, med en grasslette som strakte seg bort til skrenten ned mot sjøen. Munch gjengir naturen slik at den danner en enkel ramme for solskiven i bildet. Dessverre er svært lite av disse omgivelsene bevart. Deler av knausen til venstre i maleriet kan gjenkjennes der transformatorboksen og Munch-statuen står i dag. (hentet fra Munch-jubileet i Kragerø 2009).

 Maleriene som Munch malte i Kragerø.

Jobber man med barn og kunst, er dette et fint bilde å starte med fordi solen er noe alle er opptatt av og barn klarer fint å male den.

Barn maler solen

 

Solen av Munch

Dette innlegget ble publisert i Edvard Munch, Kunst og kultur. Bokmerk permalenken.

8 svar til «Solen» av Edvard Munch

 1. Tilbaketråkk: Ærfuglen | Anniken Røils blogg

 2. Tilbaketråkk: Ærfuglen | Anniken Røils blogg

 3. Tilbaketråkk: Solhilsen | Anniken Røils blogg

 4. Lars Martin Tannæs-Fjeld sier:

  Hei

  Kult at du nevner oldefar i bloggen. Tror det er første gang noen har blogget om Lars Fjeld. Teknikken han viste Munch til solstrålene er ganske stilig, prøv dette selv. (Men husk malefrakk og briller).

  • annikenroil sier:

   Det var hyggelig. Jeg fant opplysningene om din oldefar fra Munch jubileet i Kragerø 2009. Du har kanskje noen fler opplysninger om din oldefar og hans vennskap med Edvard Munch?

   • Hei igjen. Så ikke svaret før nå…

    Har ikke mye info rundt oldefar og deres relasjon med Munch. Kan være behjelpelig med å grave frem mer info om det er ønskelig.

    Ta kontakt på mail om så skulle være av interesse.

    Lars Martin

 5. Trine sier:

  Tusen takk for flott og informativt innlegg om «solen». Et vakkert maleri, og faktisk det eneste av Munch som jeg kan like. Ha en flott dag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s