Ærfuglen er tilbake

Det er så hyggelig og observere denne flotte fuglen. På nettsiden til utværet Lånan kan man lese mye om den flotte fuglen. Ærfuglen kommer tilbake fra havet i februar-mars og slår seg ned på øyene langs kysten. I april hekker de, og juni legger de egg. Det er hunnen som er stedbundet og nå har hun valgt seg noen idylliske steder nede i Kragerøskjærgården også. På nettsiden kan du lese om alt man kan bruke dunen til.

Ærfugl

Grunnen til at jeg ble så interesert i nettopp denne fuglen, er den lyden den gir fra seg i hekkeperioden. Den er veldig vakker.

Ærfugl, Somateria mollissima, fugleart i andefamilien. Vår største dykkand, vekt ca. 1,6–2,8 kg. Hannen er den eneste blant våre andefugler som i vinter- og vårdrakt har svart underside og hvit rygg; på hodet er den svart, hvit og grønn. Hunnen er litt mindre og brunspraglet over det hele, og kan derfor ligne litt på stokkandhunn.  Med flere underarter hekker den rundt det meste av Arktis, i Europa mot sør til De britiske øyer og Frankrike. I Norge hekker den langs hele kysten, tallrikest fra Trøndelag og nordover.

Som hos andre andefugler felles svingfjærene samtidig omkring midtsommer, og særlig hannene holder seg da ofte ved de ytterste skjærene. Fra midt i juli til oktober har hannene en brun og svartbrun sommerdrakt. (Store norske leksikon)

Ærfuglflokk

På nettsiden til «Den norske ornitologisk forening, fuglar i Hordaland», kan du også høre hvordan denne fuglen lyder om du skulle være i tvil.

Dette innlegget ble publisert i Ferie og fritid, Fugler, Natur og miljø. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s