Vind i håret

 

Vind i håret

Det har vært mye vind i sommer. Dette er noe vi båtfolk vet. Vi er der ute, vi følger med på vindstyrken. Blåser det over 8-9-10 meter pr. sekund er det ikke like hyggelig å tøffe rundt i koggen.

Hva er nå denne vinden, og hvorfor blåser det mer nå for tiden enn det gjorde før, eller gjør det det?

 

Vind er kvasi-horisontale luftbevegelser i atmosfæren, som kommer av ujevn oppvarming av Jordens overflate. Vind i form av vindkraft er blitt brukt til transport og energikrevende virksomhet i århundrer. Kraftig vind i form av stormer eller orkaner kan derimot føre til død og ødeleggelser. Vind oppstår på alle skalaer. En varm sommerdag kan det oppstå lokal kortvarig vind i et lite område som blir varmet opp av solen, mens ujevn soloppvarming av jordoverflaten skaper globale vindmønstre. De to største kreftene som skaper den atmosfæriske sirkulasjonen er ujevn oppvarming mellom ekvator og polene, i tillegg til jordrotasjonen (Corioliseffekten). (Wikipedia)

På denne nettsiden får  vi god informasjon om hva vi kan bruke vind til, hvordan vi kan utnytte vindenergien, hva som er fordeler og ulemper.
Etter å ha hørt på Dagsnytt 18 i dag, tenker jeg: Hvis vi skal redusere forbruket av fossilt brennstoff, så er vel vind noe av det beste for oss i Norge når det gjelder fornybar energi.
Derfor tenker jeg: Neste gang det blåser, så vil jeg se for meg at her er det mye energi å hente om vi bare godtar noen vindmøller.
Foresten, er du glad i å seile, er jo vind det beste som fins. Kanskje vi må få et seil på koggen, i tilfelle motorstopp. 
Det skjer jo fra tid til annen.
Dette innlegget ble publisert i Ferie og fritid, Natur og miljø. Bokmerk permalenken.

1 svar til Vind i håret

  1. Kaja S Johansen sier:

    Spennende dette med vind. Jeg syntes Norge burde satse mer på vindmøller. Vi bor i et land med store muligheter. Åja for oss som liker å seile er det jo helt opplagt at vi liker vind ( bare ikke for mye). Går fryktelig dårlig uten ihvertfall…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s